Start » Kalender » Finissage med föredrag, Melissa Henderson – WOOD WIDE WEB

Finissage med föredrag, Melissa Henderson – WOOD WIDE WEB

Datum

19 november 2023
Expired!
Skulpturer av svampar och målning av Melissa Henderson

Klockan 13.00, föredrag; Skogens sinnliga samtal - om svampar, träd och att vara en del av skogen! med Helena Johard, biolog (stamcellsforskare), svampkonsulent, skogsbadsguide och konstnär. Avslutande reflektion av Melissa Henderson om utställningens tillkomst och upplevelser i skogen.

Vad händer när vi träder ut i skogen? Vi ser grönt och brunt- hör fåglar, känner på trädstammens skrovliga bark och mossans mjukhet. På samma sätt är skogens alla varelser från celler till organismer i kontakt med sin omgivning i en strid ström av utbyte och information.

Ovan jord varnar och lockar växter med färger och dofter. Under marken utbyter svampar och träd näring - det äts, bryts ned, föds och dör. Svamparnas förmåga att fördela resurser mellan träd ligger bakom begreppet wood wide web, där skogen beskrivs som en kommunicerande superorganism - en alternativ berättelse till att se skogen som en råvara i människans tjänst. Kanske berättelsen om skogen beror på vilket perspektiv vi intar - trädets, svampens, bakteriens eller människans?

När vi går ut i skogen är vi i en sinnlig dialog med skogen. Vi påverkar och påverkas och ibland kan identiteterna upplösas- är det skogen eller jag som tänker? Kan denna myriad av kommunikation i skogen kännas som en lättnad? Att släppa jaget en stund och uppgå i känslan av att vi är en del av något större?

Datum:

Datum

19 november 2023
Expired!
Tid:

Tid

13:00 - 16:00
Plats:

Museum

Trelleborgs Museum
Stortorget 1