Vi på Trelleborgen vill att alla, oavsett psykiska och fysiska förutsättningar, ska kunna besöka oss. Kontakta oss om du är osäker på något inför ditt besök.
Du hittar det arkeologiska friluftsmuseet Trelleborgen på Västra Vallgatan 6, mitt i centrala Trelleborg, nära Sankt Nicolai kyrka.
Från Trelleborgs Central är det en cirka 15-20 minuter lång promenad på lite mindre än en och en halv kilometer. Stadsbuss 1 stannar precis intill museet på hållplatsen ”Trelleborg Bryggaregatan”. Om man åker buss från Malmö kan man ta linje 146 och hoppa av på hållplatsen ”Karbingatan”. Det är ca 10 minuters gångväg mellan hållplatsen och museet.
Det går även bra att åka med bil till museet. För mer information se rubriken Parkering.
Entrén till Vikingamuseet ligger precis vid parkeringen.
Utanför entrén finns träplankor och en liten ramp men inga höga trösklar. Entrén nås via en gång som består av en gruslagd väg och en träbro med staket mot vattnet.
Entrén har dörrar i glas med automatisk dörröppnare vid sidan av dörren. För att komma igenom entrén behöver man passera två glasdörrar med ett utrymme emellan. Dörrarna öppnar sig mot varandra i utrymmet, så detta bör tas i åtanke när den automatiska dörröppnaren används.
Endast hundar i tjänst (ledarhundar och assistanshundar) får följa med in på museet.
Det är avgiftsfritt att parkera. Det finns endast ett begränsat antal parkeringsplatser och dessa är reserverade för museets besökare. Den anslutande parkeringen till Trelleborgen har inga förbokningsbara platser. Det finns inte någon för ändamålet avsedd handikappsparkering.
Parkeringen nås via Västra Vallgatan. Från Västra Vallgatan är vägen sluttande upp mot parkeringen. Parkeringsområdet är grusbelagt.
För att navigera närliggande parkeringsplatser hänvisar vi till Trelleborgs kommunkarta.
Större väskor, ryggsäckar och paraplyer får ej medtas in i utställningen i huvudbyggnaden. Dessa kan, i mån om plats, lämnas in till butiken för förvaring under vistelsen. På museet finns det inga förvaringsskåp att använda sig av. På museet finns inte någon parkering för barnvagnar. Barnvagnar får medtas in i utställningen och får tas med ut på vikingagården.
I huvudbyggnaden finns det två toaletter varav en är en handikappsanpassad toalett med låg tröskel. Här finns också skötbord. Det finns ingen automatisk dörröppnare till denna toalett.
Toaletterna finns till höger om entrén inne i Vikingamuseet. Det finns ingen toalett att använda sig av utomhus. Vid besök på gården hänvisas besökaren till Vikingamuseet.
Vikingamuseet ligger på markplan med god framkomlighet.
I museet finns det en butik, ett café och en utställning som handlar om Trelleborgen och bosättningarna i området.
I sista delen av utställningen finns en amfiteater som på grund utav höjdskillnaderna skapar svårigheter att kunna se alla föremål. Utställningstexterna finns därför tryckta i ett kompendium som går att hitta i flera exemplar på nedersta raden av sittplatserna.
För att ta sig till vikingagården behöver man gå från Vikingamuseet via en grusgång i cirka 2–3 minuter. Vikingagården består av ett långhus och en smedja.
Smedjan kan endast nås genom en trappa och enbart ett begränsat antal besökare kan gå in i huset samtidigt. Av säkerhetsskäl är öppningen till smedjan ibland avstängd med ett rep. Då får ingen gå ner i smedjan. Det är tyvärr inte möjligt att ta sig in i smedjan med en barnvagn, en rullstol eller en rullator. Barn får endast vara i smedjan med vuxet sällskap. Under tider då smeden arbetar bestämmer hen om och hur många som får vara i smedjan. När smeden arbetar i smedjan förekommer eld i eldstaden och huset blir rökigt.
Långhusets entré har en tröskel. Vid behov kan personal lägga fram en enklare ramp. Det finns höjdskillnader och ojämnheter i golvet som kan försvåra framkomligheten. Besökare med rullstol kan endast nå den främre delen av huset. Huset har två in- och utgångar men endast en av dem har en ramp. Långhuset har ingen modern belysning och kan vara ganska mörkt.
Området på vikingagården utanför de historiska byggnaderna är täckt av gräs och växtlighet.
Medeltidshuset har en hög tröskel vid ingången och ett ojämnt golv i olika nivåer. Rummen är mörka med lite ljusinsläpp.
Trelleborgens arkeologiska friluftsmuseum omfattar mycket mer än bara Vikingamuseet och de historiska byggnaderna – här finns också den rekonstruerade fjärdedelen av vikingaborgen och ett kringliggande parkområde. Borgen och parken är öppna dygnet runt för vem som helst att besöka.
Parkområdet är en naturpark med växtlighet och grönska. I parken finns en packad grusbelagd gång som bitvis är träbelagd. Plankorna är avfasade mot grusgången. Gången är ganska ojämn och kan periodvis vara hal beroende på väderlek.
I parkområdet finns en damm. Vid ett tillfälle passerar man över dammen via en träbro som hör ihop med den träbelagda delen av gången. Vid bron över dammen finns det ett räcke av trä. Kring resten av dammen finns det ej något räcke.
Gången uppe på borgen, det vill säga den gräsklädda vallen, nås via trappor vid vallens ändar. Trapporna har räcke mot ena sidan. Gången uppe på borgvallen är ojämn och sluttar något.
Vi kan inte garantera en nötfri miljö.
Starka dofter kan förekomma på vikingagården, i butik, café och utställning.
Hundar som är i tjänst kan förekomma i museiverksamheten.
Området har en rik växtlighet.
På toaletterna har vi en extra mild tvål.
Ibland eldar vi i långhuset och smedjan på gården. Då blir det rökigt. Dock undviker vi ofta detta när vi bjuder in gäster i husen.
Utställningen Borgen vid havet har texter både på svenska och engelska.
Vid vikingaborgen finns texter på svenska, engelska och tyska.
All personal kan kommunicera på svenska och engelska.
Ledsagare och personliga assistenter har fri entré till museet.
Hundar får vistas på området i koppel. Ledarhundar och assistanshundar får följa med in på museet och i långhuset.
I mån av tid kan personalen hjälpa till med att beställa färdtjänst.
Det kan vara skönt att i förväg veta vad man kan förvänta sig av en plats. Hur ser det ut, hur luktar det, hur låter det? Hör gärna av er om ni har frågor, funderingar eller bara vill prata lite inför just ditt besök.
Trelleborgens högsäsong är under sommaren. Under denna period kan det vara händelserikt och livfullt. Titta i vår kalender och se vad som händer just den dag ni planerar att komma.
Trelleborgen ligger ca 15–20 minuters gångväg från Trelleborgs centralstation.
Buss 1 stannar i anslutning till Vikingamuseet. Kliv av på hållplatsen som heter Trelleborg Bryggaregatan. Promenera sedan västerut i samma riktning som bussen körde och sväng av till höger mot Västra Vallgatan. Promenera sedan uppför gatan i cirka 100 meter och sväng av vid andra tillfället på höger sida. Där kommer du se en grusuppfart i svag backe som leder upp till Vikingamuseet.
Med buss från Malmö, linje 146, kliver du av på hållplatsen Karbingatan. Det är ungefär 10 minuters gångväg mellan hållplatsen och Vikingamuseet.
Kommer du med bil är besöksadressen Västra Vallgatan 6.
Cykelparkering finns i anslutning till Vikingamuseet.
Parken och vikingaborgen går att besöka alla tider på dygnet, året om. Det är fri entré på området förutom vid större evenemang. Parkens ingångar nås via Bryggaregatan i öster och Västra Vallgatan i väster.
Den rekonstruerade vikingaborgen synas tydligt från Bryggaregatan som en gräsvall med bröstvärn av trä upptill. Härifrån syns även medeltidshuset och porten genom borgvallen som leder vidare till parken, Vikingamuseet och vikingagården. Det är bara att gå fram och börja utforska.
Från Västra Vallgatan når ni friluftsmuseet via en sluttande uppförsbacke mot Vikingamuseets parkering. Bakom Vikingamuseet ser ni borgen som är klädd med kluvna trästockar. Kommen man från väster in i parken finns vikingagården förbi vikingamuseet i norr.
Vill man besöka Vikingamuseet via Västra Vallgatan tar man sig uppför den grusbelagda svaga backen och tar sig till vänster. Där kommer du att se Vikingamuseets entré.
Kommer man från Bryggaregatan går man igenom den gräsklädda borgvallens port. På andra sidan ser man då en byggnad med ljusbrun träpanel med gulgröna inslag. Promenera längst grus- och trägången tills du kommer fram till byggnaden. Då har man hamnat på baksidan av Vikingamuseet och ser caféets glasdörrar. Dessa glasdörrar är inte entrén. Gå därför runt till vänster om byggnaden för att komma till entrén.
Det finns alltså en glasdörr på baksidan av Vikingamuseet, men den används bara för att gå ut från museet – inte som ingång.
Under sommarsäsongen är det fullt med liv på vår vikingagård som ligger i parkens norra del. Där finns långhus, smedja, kålgård och självklart – vikingar! Gården är tillgänglig för besök under öppettider och entréavgift krävs. Du kan inte betala din entré direkt på gården utan gå först till museibyggnaden för att betala. Du får då ett klistermärke du kan vissa upp för vikingarna på gården.
Uteområdet på vikingagården går att besöka på egen hand utanför öppettid fram till 18.00 då även ett bevakningssystem startar.
För att besöka Vikingamuseet och vikingagården behöver alla över 20 år betala en entréavgift. Ska man enbart promenera i parken och titta på den rekonstruerade vikingaborgen behövs ingen avgift betalas förutom vid större evenemang.
Entrén betalas i Vikingamuseet och inte direkt på gården. Se texten ”besöka Vikingamuseet” här ovanför för att se vart du går in.
När man kommit innanför entrédörrarna till Vikingamuseet finns det en receptionsdisk vid butiken rakt fram, aningen åt vänster. Där finns vår personal på plats för att hälsa dig välkommen och hjälpa dig betala. Du kan direkt kliva fram till receptionen när du anländer, men det går också bra att kika runt i butiken och caféet först.
Trelleborgen tar ej emot swishbetalningar men det går utmärkt att betala med både kort och kontanter.
Butiken ligger i anslutning till entrén och där finns även receptionen belägen. Den ligger i samma rum som Café Oden och dess servering. Rummet har ljusa färger och stort ljusinsläpp från höga fönster. Ljuset kan dock därför variera beroende på väder och tid på dygnet. Persienner finns och används ibland. Ljudnivån i butiken kan variera beroende på antal besökare. Vissa ljus läcker ut från utställning och musik går att höra på låg volym. Olika dofter kan förekomma både från olika varor till försäljning, från utställningen samt från mat i caféet.
Café Oden ligger precis till höger efter entrén, i samma rum som butiken och vägg i vägg med utställningen. Rummet är stort med högt tak och naturligt ljusinsläpp från stora fönster. Ljuset kan därför variera beroende tid på dygnet och väder. Persienner finns och används ibland. Ljudnivån varierar beroende på antal besökare. Ljud från utställningen kan höras dovt i bakgrunden, bland annat musik och ljudeffekter från filmen som visas. Olika dofter kan ibland förekomma av sådant som uppvärmning av mat.
Toaletterna har ett neutralt ljus, varken varmt eller kallt. Ljudnivån brukar vara väldigt låg med chans för lite insläpp vid högt tryck i butik och reception. Det finns ingen automatisk handtork utan vi erbjuder papper.
Utställningen ”Borgen vid havet” har dämpad belysning med olika lampor som skapar projektioner på flera ställen. När man kliver ut ur sista rummet genom en ridå av tygremsor kan kontrasten mellan den mörka utställningen och det ljusa caféet känns stark. Utställningen har många olika ljud, framförallt musik som spelas i lägre volym. En film på cirka 15 minuter spelas i ett av rummen och har lite högre volym. Det är ingen dialog i filmen utan ljudet består framförallt av musik, mummel, dämpade vrål och olika ljudeffekter.
Eftersom amfiteatern är rund skapas en speciell akustik om man pratar där. Då kan ens röst låta lite annorlunda från det man är van vid. Olika dofter kan förekomma i utställningen, framförallt doften av tjära. Doften är inte superframträdande men finns där.
I långhuset, grophuset och medeltidshuset är det svag belysning och till en början kan det vara svårt att se ordentligt. Efter en stund kan ögonen börja vänja sig för många. Ljudnivån i byggnaderna varierar beroende på antal besökare och typ av aktivitet. I smedjan uppstår ljud från hantverksarbetet. Eftersom vi ibland eldar i både långhuset och grophuset kan lokalerna fyllas med rök.
Parkområdet är stort och har massa spännande platser och vrån. Bilvägarna som leder längst med området kan låta, men inte särskilt mycket i själva parken. I övrigt är ljudnivån ungefär som i de flesta andra parker i städer.
På museet finns det inte någon hörselslinga att använda sig av.
I utställningen ”Borgen vid havet” visas en film utan dialog, därav finns det inte undertexter.
Kortläsaren har markering på knapp fem.
Meddela oss gärna om du vill att vi anpassar en guidad visning efter just din synsituation.
Montrar finns på golvet inuti utställningen Borgen vid havet och det är relativt mörk belysning.
I långhuset kan det förekomma lösa föremål på golvet.
Tyvärr finns det ännu inte någon syntolkad anpassning på informationstexterna vid vikingaborgen.
Har du några förslag eller synpunkter på hur Trelleborgen kan bli bättre på tillgänglighet? Upplevde du något som du tyckte var extra bra eller extra dåligt gällande tillgängligheten under ditt besök? Hör gärna av er till oss och berätta!
Vi vill fortsätta att utvecklas och uppskattar varmt återkoppling från många olika perspektiv – det är så vi når en så tillgänglig miljö som möjligt!
trelleborgs.museer@trelleborg.se
Telefon Trelleborgs Museum
0410-73 30 50, 0410-73 30 00
Telefon Trelleborgen
0410-73 30 21
Stortorget 1
Trelleborg
Telefon: 0410-73 30 50
1 september – dagen före midsommar. Tisdag-söndag kl 12.00-16.00
Måndag efter midsommar – 31 augusti: Öppet varje dag 10.00 – 17.00
midsommarafton och midsommardagen
julafton och juldagen
nyårsafton och nyårsdagen
Besökare 0-20 år: Fri entré
Vuxen: 40 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Västra Vallgatan 6
Trelleborg
Måndag efter midsommar – 31 aug: Varje dag 10.00 – 17.00
September: Måndag 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Oktober: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00.
November – Mars: Vinterstängt
April: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00
Maj – Torsdag före midsommar: Måndag, 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Besökare 0-20 år: Fri entré. Barn går in i sällskap av vuxen.
Vuxen: 40 kr, 24 juni-31 aug 60 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Axel Ebbes Konsthall är tillsvidare stängd för om- och tillbyggnad.
Hesekillegatan 1
Trelleborg
Endast bokade besök.
Karbingatan 2
Trelleborg