Vi på Trelleborgs Museum vill att alla, oavsett psykiska och fysiska förutsättningar, ska kunna besöka oss. Kontakta oss gärna om du är osäker på något inför ditt museibesök.
Du hittar museet vid Stortorget mitt i Trelleborg. Mellan biblioteket och vattentornet, alldeles intill stadsparken. Från Trelleborg Central är det en cirka 10 minuter lång promenad. Stadsbuss 1 och 3 stannar på torget precis intill museet. Hållplatserna ”Trelleborg Allén” och ”Trelleborg Ehrenbuschgatan” är närliggande för regionbussar.
För mer detaljerad beskrivning om att hitta till museet se avsnittet ”För dig som vill planera ditt besök lite extra” under tillgänglighet.
Entrén har en bred öppning med dubbeldörrar i glas som öppnas automatiskt vid cirka 1 meters avstånd. Gångstråket till museet består av ett stenlagt plan med en svag lutning från entrédörrarna.
Taktilt ledstråk styr in till entrédörrarna.
Bilparkering finns norr om museet, på Stortorget i anslutning till museet och längst med Nygatan. Parkering på Stortorget gäller två timmar med p-skiva. P-skiva går att få i museets reception.
Se kommunkarta över Trelleborg
Handikapparkering finns på Stortorget. Två stycken cirka 30 meter från museet och två på södra delen av Stortorget. Ingen skarp trottoarkant vid museet. Gatstensbeläggning på parkeringsytan med breda ytor till nästa parkeringsplats. Väl skyltat med parkering på 3 timmar.
Det finns ingen parkering reserverad till museets besökare. Parkeringen är en del av kommunens allmänna parkeringsytor.
Skåpsutrymmen finns tillgängliga i anslutning till toaletterna bakom tegelväggen vid cafédelen i museet. De är 40 cm höga, 36,5 cm djupa och 36 cm breda. För att använda skåpen behövs en tia. Det finns även galgar och krokar samt utrymme för att ställa av sig. Vid behov kontaktas personal i reception för hjälp med större föremål.
Museet ansvarar inte för värdesaker eller borttappade föremål.
Till höger om receptionen finns det tre toaletter varav en är en handikapptoalett med skötbord. De finns bakom en tegelvägg vid caféets servering.
Vid handikapptoaletten finns en automatisk dörröppnare som håller upp dörren i cirka 10 sekunder. Handikapptoaletten är utformad enligt satta ramverk och uppfyller kraven.
Vid samtliga toaletter finns det automatisk belysning. De mindre toaletterna låses med hasp trots befintlig låsanordning.
För bokade besök på andra våningen finns det tillgång till fyra toaletter varav en handikapptoalett utanför pedagogiska verkstaden i den västra delen av ovanplan. Även den handikapptoaletten utgår från satta ramverk.
Museets utställningar, reception, café, butik, servering, biograf och toaletter ligger alla på markplan, utan trösklar och andra hinder.
Entrén har en bred öppning med dubbeldörrar i glas som öppnas automatiskt vid cirka 1 meters avstånd. Gångstråket till museet består av ett stenlagt plan med en svag lutning från entrédörrarna.
Taktilt ledstråk styr in till entrédörrarna.
Precis innanför museets entré finns receptionen, museibutiken och caféet. Allt ligger på öppna ytor med god framkomlighet. Receptionsdisken är lite högre och mäter upp till 110 cm. Caféet har en öppen servering med god plats. Stolarna är 35.5 x 40 cm breda och 45 cm höga. Stolarna och borden är ganska tunga. Barnstolar finns att låna.
Bredvid caféets servering finns Trelleborgs museums biograf ”Bian” som nästan alltid visar film under öppettider. Oftast står bara ena dörren öppen och då mäter öppningen till 88 cm. Om detta är för trångt går det att öppna den andra dörren så öppningen istället mäter till 176 cm. Inuti ”bian” finns det nedfällbara stolar samt ”vanliga” stolar intill den högra väggen. De nedfällbara stolarna är ungefär 50 x 48 cm breda.
Det finns rum för rullstol eller liknande hjälpmedel, dock lite trängre än i övriga delar av museet.
Vid höger om receptionen finns det tre toaletter varav en är en handikapptoalett med skötbord. Toaletterna finns bakom en tegelvägg vid caféets servering. Vid handikapptoaletten finns en automatisk dörröppnare som håller upp dörren i cirka 10 sekunder.
Handikapptoaletten är utformad enligt satta ramverk och uppfyller kraven. Där finns också en låg avfasad tröskel.
Vid samtliga toaletter finns det automatisk belysning. De mindre toaletterna låses med hasp trots befintlig låsanordning.
För bokade besök på andra våningen finns det tillgång till fyra toaletter varav en handikapptoalett utanför pedagogiska verkstaden i den västra delen av ovanplan. Även den handikapptoaletten utgår från satta ramverk.
Utställningen i det första rummet till höger om receptionen byts ut med regelbundna mellanrum och kan därför komma att se olika ut. Planlösningen är öppen med god framkomlighet, utan trösklar och hinder. Placering av montrar och föremål ser olika ut vid olika utställningar. Vår personal berättar om något skulle kunna påverka framkomligheten. Utställningens utgång är en öppning med automatiska glasdörrar.
När man kommer ut genom de automatiska glasdörrarna från ”Tillfällig utställning 1” kommer man till den permanenta utställningen Stadslifv. Kikar man in till höger finns där även en liten myshörna för våra besökare. Här kan man koppla av, spela spel, skriva en dikt, diskutera utställningarna eller läsa en bok. Rummet är relativt smalt och det finns mattor på golvet. Vill du sitta i rummet och koppla av men inte kommer fram ordentligt så är det helt okej att flytta om eller be personalen om hjälp.
Stadslifv är en museets permanenta utställningar. Man kan ta sig direkt till utställningen om man går till vänster om receptionen. Man kan också komma till den via ”Tillfällig utställning 1”, efter man tagit sig igenom den automatiska glasdörren. Utställningen har en öppen planlösning med god framkomlighet och inga trösklar och hinder.
Utställningstexterna finns placerade i olika höjder där enstaka sitter relativt lågt ner mot marken. Skulle du ha problem med att se texten hjälper vår personal gärna till. Vi har även en audioguide som kan fungera som stöd.
I sista delen av utställningen finns det luckor som man kan öppna, ibland kan de sitta åt lite hårt.
Öga mot Öga är en museets två permanenta utställningar. Utställningen är uppdelad i fyra olika rum med två passager. Alla rum ligger på samma plan med god framkomlighet, utan trösklar och hinder.
Jämfört med Stadslifv är utställningen något trängre. Rummen slingrar sig framåt som en korridor. När man passerar från första rummet om järnåldern in till det andra rummet om bronsåldern finns där en ridå av ringväv i dörröppningen. Den är inte särskilt tung men känn gärna på den innan du passerar så du vet ungefär vilket motstånd den ger och om du kan flytta den åt sidan själv.
I det gula bronsåldersrummet finns det två föremål på golvet som är ok att flytta på. Det ena föremålet är en ansats som finns framför det horisontella titthålet vid väggen mot järnåldersrummet. Skulle ansatsen vara i vägen för din framkomlighet till att kika i hålet går den att flytta åt sidan. Behöver du assistans med detta hjälper vår personal gärna till.
I sista rummet finner du en grav i en monter på golvet. I hörnet på motsatt sida av ingången finns en dörr som öppnas automatiskt när du kommer nära. Via denna dörr kommer du till ”Tillfällig utställning 2”. OBS! Dörren öppnas enbart från gravrummet till ”tillfällig utställning 2”, du kan alltså inte vända tillbaka det hållet när du väl passerat.
Tillfällig utställning 2 finns till vänster om receptionen och är den utställning som byts ut oftast. Detta innebär alltså att de rumsliga förhållandena kan komma att ändras och variera. Utställningen består av två rum, ett stort och öppet rum och ett mindre öppet rum. Rummen kopplas samman via två dörröppningar. Vissa utställningar placerar föremål och montrar utspritt över golvytan. Du kan alltid få information i museets reception om den rumsliga situationen.
Museet har en pedagogisk verkstad på övervåningen som kan användas av bokade besök som skolklasser, workshops eller kurser.
Man kan ta sig upp till den pedagogiska verkstaden via trappa och hiss. För att komma till den pedagogiska verkstaden behöver personalen öppna en låst dörr. Det finns räcke till trapporna som leder längst med ena sidan. Det är totalt 17 trappsteg upp samt 2 plattformar där trappan svänger. Hissen öppnas med en dörr som tyvärr saknar automatisk dörröppnare. Den är 215 cm lång, 218 cm hög och 98 cm bred inuti. Dörröppningen till hissen är 89 cm bred. Den rymmer 6 personer eller 500 kg. I hissen finns en högtalare som berättar när man är framme och vilken våning man är på. In till pedagogiska verkstaden finns en mindre tröskel.
I anslutning finns också tre toaletter, varav en handikapptoalett som uppfyller satta mått och riktlinjer. Den pedagogiska verkstaden är stor och öppen och på golvet finns det bord, stolar och bänkar. Den rörliga inredningen möbleras om efter typ av verksamhet.
Har ni speciella önskemål i möblering inför ert bokade besök – tveka inte på att höra av er!
På Trelleborgs museum finns det audioguider för museets två permanenta utställningar Öga mot Öga och Stadslifv.
En audioguide innebär att en person berättar om utställningen i en förinspelad ljudfil som går att öppna med mobiltelefonen och lyssna på med hörlurar. Har du inte en smartphone går det att låna i receptionen.
Audioguiden finns på både svenska och engelska med en variant för barn och en för vuxna.
Audioguiden kan vara ett bra stöd för flera olika människor, till exempel om man har svårt för att läsa.
Museet kan inte garantera en nötfri miljö.
Museet ligger intill en park med växtlighet och inuti café och butik har vi ibland levande växter.
Starkare dofter kan förekomma i butiken.
Tvålen på toaletterna är mild men ej parfymfri.
Husdjur är ej tillåtna förutom assistans- eller ledarhund.
Rökförbud gäller i anslutning till byggnaden, enligt lag.
Lokalerna städas regelbundet under veckodagar.
I vår ”myshörna” som finns intill utställningen Stadslifv kan det ibland finnas mattor på golvet. Eventuellt att mattor och textiler kan ingå i tillfälliga utställningar.
Museets utställningar är på svenska. Engelsk översättning för de permanenta utställningarna finns i textform att låna vid receptionen. För utställningen Stadslifv finns även ett häfte på tyska.
Vi erbjuder en audioguide på svenska och engelska i utställningen Öga mot Öga. Här finns också en audioguide för barn. I utställningen Stadslifv finns en audioguide för barn.
Vi erbjuder ingen helthetsanpassning på lättläst svenska men vi kan rekommendera vårt ”Ella-spår” som finns i vår utställning Stadslifv. Där kan du följa berättelsen om Ella genom att leta efter bilder på henne i utställningen.
Om det underlättar kan man komplettera utställningstexterna med audioguiden.
Du kan alltid fråga personalen om förklaringar eller mer information så hjälper vi till så gott vi kan!
Ledarhundar och assistanshundar är tillåtna.
Assistenter och ledsagare går in med fri entré.
Prata med personalen i receptionen för att beställa färdtjänst.
För många människor kan det vara skönt att veta vad man kan förvänta sig från en plats i förväg. Hur kommer det se ut? Hur kommer det lukta? Vad finns det för ljud? I denna text får du en bättre överblick på alla delar av museet.
Nedanför hittar du information om lugnare tider, hur man kan ta sig till museet och om olika sinnesintryck. Vi arbetar i skrivande stund på ett längre mer djupgående häfte med information om allt du kan tänkas behöva veta inför ditt besök.
Längst ner på sidan finns några överblicksbilder från våra lokaler samt videos där vi visar dig runt.
Eftersom att två av våra utställningslokaler skiftar utställningar regelbundet kan vi tyvärr inte erbjuda ett uppdaterat material just nu. Därför finns fotografier enbart över våra permanenta utställningar, övriga utrymmen och utsidan av museet. Vi rekommenderar att kika på vilka utställningar vi har för tillfället för att se på bilderna som finns där.
Då kan man börja med Stadslifv vars ingång finns till vänster om receptionen. Sedan kommer man direkt in till Öga mot Öga. När du anlänt till rummet med en grav placerad i golvet kan du vända tillbaka och gå ut samma väg som du kom. Fråga gärna vår personal på plats så visar de dig hur du kan gå.
Vill du besöka museet under lugnare tider på dagen kan vi rekommendera att göra ditt besök under vardagar. Antingen precis vid öppning eller en stund innan stängning.
Vi kan tyvärr inte garantera att dessa uppskattningar på antal besökare alltid kommer stämma, men de kan ge en generell uppfattning.
Kika gärna i vår kalender för att se så inte andra aktiviteter äger rum samtidigt då det kan locka till sig en större skara folk.
Det finns många olika sätt att ta sig till museet. Det kan vara med bil, buss, tåg, till fots eller på cykel.
Kommer du med bil kan vi hänvisa till kapitlet om parkeringsplatser.
Närmsta platserna finner du på Stortorget som är i anslutning till museet. Parkeringen har oftast lediga platser men det kan inte garanteras då de ej är reserverade till museets besökare.
Det finns många andra parkeringsmöjligheter i området och de kan ses över på kommunens karta som du kan studera i förväg.
Från parkeringen ser man museibyggnaden som är i brunt tegel och ligger precis intill det höga vattentornet som idag är ett café. Entrén är en stor automatisk glasport som ligger direkt vänd mot torget.
Kommer du med tåg till Trelleborg Central är det en cirka 10 minuters promenad till museet.
Det finns olika vägar att gå men här är några förslag. Antingen kan du gå hela vägen utomhus eller igenom köpcentret Valen. Du kommer då anlända till Stortorget där museibyggnaden i tegel syns intill det höga vattentornet som idag är ett café.
Kommer du med buss finns det olika hållplatser beroende på vilken buss du anländer med. För vissa bussar är Trelleborgs central den närmsta hållplatsen, då hänvisar vi till texten om hur man tar sig från tåget.
Två busshållplatser som ligger nära är ”Trelleborg Allén” eller ”Trelleborg Ehrenbuschgatan”. Dit man kan anlända med både stads- och regionbuss. Därifrån kan man promenera upp mot biblioteket för att sedan ta sig runt byggnaden. Då anländer man vid den västra delen av parkeringen. Museet finner du då mittemot biblioteket – intill torget och det höga vattentornet. Entrén ligger på museets framsida som kommer synas om man vandrar mot vattentornet.
Stadsbuss nummer 1 och 2 stannar även precis vid torget och då promenerar man bara rakt över till museet som är en tegelbyggnad intill det höga vattentornet.
Cykelställ finns framför biblioteket vid sidan om museet.
I museet händer det mycket! Det kan ibland vara skönt att veta vad man kan förvänta sig. Nedan kommer en kort sammanfattning på sådant som utmärker sig gällande sinnesintryck. Se gärna på våra filmer som också kommer berätta om detta.
Det första rummet man anländer till innanför entrédörrarna är ett stort rum med reception, butik och café. Detta rum är stort och öppet med mycket naturligt ljusinsläpp till följd av stora fönster. Alltså kan ljuset variera lite beroende på väder och tid på dygnet.
I butiken kan det förekomma vissa dofter ifall något i vårt sortiment utsöndrar det. T.ex. brukar vi ha tvål till försäljning som kan lukta. Vid café och reception kan även matdoft förekomma då och då om något värms upp.
Ljudnivån varierar beroende på antalet folk i rummet men brukar generellt var ganska lugn. Ibland kan vi till exempel ha pyssel med barn eller många som fikar, då kan det låta lite mer.
Om det t.ex. regnar intensivt kan även ett smattrande ljud uppstå då vi har takfönster i detta rum.
I museets biograf ”bian” visar vi nästan alltid film under öppettider. I salongen är det lite mörkare belysning utan fönster för att skapa den där perfekta biostämningen. Ljudet beror på vad som visas och kan regleras vid önskemål. Är det mycket på gång utanför går dörren till bian att stänga till för att kunna fokusera i lugn och ro. Mat och dryck får inte tas med in i bian.
Vid toaletterna är det också naturligt ljusinsläpp via fönster uppe vid taket. Lamporna tänds automatiskt när man kliver in i en toalett. Ljuset är neutralt, varken varmt eller kallt. Hallen utanför toaletterna är i direkt anslutning till caféets servering så ljud kan läcka in litegrann. Oftast är det en låg ljudnivå. Det finns inga automatiska handtorkar som låter utan det finns papper att använda. I kapprummet utanför toaletterna bildas ett svagt eko när man pratar och ens röst kan upplevas lite annorlunda.
Eftersom de tillfälliga utställningarna byts ut är det svårt att beskriva exakt hur de olika intrycken kommer att se ut. Skulle du vilja veta läget inför just ditt besök – tveka inte på att höra av dig till oss och fråga!
I början av utställningen Stadslifv har vi en liten myshörna dit du kan gå för att spela ett spel, bläddra i en bok, prata om utställningarna eller helt enkelt bara koppla av en liten stund. Rummet har ett gulaktigt ljus med många ljusslingor. Ibland har en av ljusslingorna i taket börjat blinka, vilket man kan få vara beredd på. Några av ljuden från Stadslifv kan höras från rummet, bland annat ibland någon som visslar.
Utställningen Stadlifv är en av våra permanenta utställningar på museet. Utställningen har ett gulaktigt varmt ljus som kommer från spotlights i taket. Det är många olika färger på väggarna, speciellt i sista delen av utställningen. Det förekommer olika ljud i utställningen, bland annat visslande, maskinljud, lägre musik och röster.
När man kommer in i utställningen finns ett rum med ett podium med möbler på och tre tavlor som hänger på väggarna. Detta podium får man inte kliva upp på. När man kommer nära podiet och tavlorna så börjar de efter en liten stund att hosta för att sedan prata med varandra.
Utställningen Öga mot Öga är en av museets permanenta utställningar. Utställningen är relativt mörk med ett varmt ljus. Andra rummet har gula väggar vilket gör att det också upplevs som mycket ljusare än de andra rummen. På vissa väggar förekommer det projektioner. I utställningen finns det olika ljudeffekter i bakgrunden så som mummel, låg musik, djurläten och liknande.
Efter det andra rummet som är gult finns en passage. I passagen finns det en projektion av vatten på golvet som skapas som en effekt av lampor i taket. När man sedan kommer in i rummet efter passagen finns där intill ”den sittande kvinnan” en trädstam med handavtryck på. Rör man handavtrycken kommer man börja höra olika trumljud.
I sista rummet av Öga mot Öga finns det en grav i golvet. Detta rum är speciellt när det gäller sinnesintryck. På väggarna är hav och skog målat och ljuset förändras successivt då det ska representera tiden från skymning till natts. Alltså går det från ljust till mörkt och börjar om. När det är som mörkast simuleras en storm där det blixtrar till med en lampa och ljudeffekt. Ibland kan man också känna av en lättare fläkt. Det förekommer också bakgrundsljud som hundskall och mummel då och då.
När man sedan ska ut ur ”gravrummet” är det en automatisk dörr som öppnar sig när man går nära. Den öppnar sig med ett ljud och du kommer in i en av de tillfälliga utställningarna. I det nya rummet är det ofta väldigt ljust vilket ibland blir en kontrast till det mörka man kommer från.
Vi på Trelleborgs museum vill att alla oavsett psykiska eller fysiska förutsättningar ska kunna besöka oss. Detta gäller inte minst elevbesök.
Har du elever som är i behov av extra stöd när de är på museet så hör av dig till oss så tittar vi närmare på hur vi kan lägga upp ett bra program. Det kan gälla förberedelser inför besöket likväl som anpassningar under själva besöket.
Vi arbetar just nu på att ge en fördjupad beskrivning till de pedagogiska programmen. På så sätt kan ni som lärare eller medföljande, förbereda besöket för de elever som har extra behov av förförståelse.
Vi vet att små grupper ökar de positiva effekterna av besöket för alla elever, inte minst när det handlar om att arbeta praktiskt. Vi hjälper därför gärna till med att ge tips på alternativa aktiviteter.
Huvudentrén mot Stortorget har automatiska dubbeldörrar i glas. Här finns porttelefon. Gångstråket till museet består av ett stenlagt plan med en svag lutning från entrédörrarna. Museets utställningar ligger alla i ett plan, utan trösklar och andra hinder. Rakt fram finns receptionsdisken. Det finns handikapptoalett med skötbord.
Ingång till pedagogisk verkstad sker via dörren på Astrid Lindgrens allé eller via museet tillsammans med personal. Den pedagogiska verkstaden ligger på andra våningen. Hiss finns. Tyvärr saknar både ytterdörren och hissdörren automatiska dörröppnare. Handikapptoalett finns i anslutning till den pedagogiska verkstaden.
För ytterligare fördjupning och information kring museets tillgänglighet hänvisar vi till de övriga rubriker som är aktuella för eleven eller eleverna.
I våra utställningar är majoriteten av vår information i skriftlig text med undantag för några filmer som tyvärr inte har undertext eller teckentolkning.
En av våra filmer har undertext och finns i första rummet i utställningen Öga mot Öga. Den filmen ger en överblick över Söderslätts förhistoria.
I nuläget saknar tyvärr museet anpassningar som hörselslinga eller teckenspråkstolkningar.
Ledsagare och assistenter har fri entré till museet.
En taktil yta i markbeläggningen leder in till museets entré. Där finns en automatisk dörr som öppnas vid cirka en meters avstånd. Innanför dörrarna finns vita kontrastmarkeringar som leder fram till receptionsdisken.
Kortläsaren i receptionen har en taktil markering på knapp fem.
Museet erbjuder en audioguide på svenska och engelska som berättar om de permanenta utställningarna. Självklart kan man även boka en visning som vanligt under ”boka en visning”. Hör gärna av er om ni önskar att guiden förbereder en visning anpassad för just din synsituation.
Inuti utställningarna finns det öppet utrymme och ingen lös inredning som täcker upp gångytor. Ibland kan det ske undantag under vissa tillfälliga utställningar. Vår personal informerar alltid alla besökare om det rumsliga läget under just ditt besök och ser till att beskriva potentiella hinder.
I vissa rum i våra utställningar är det aningen dämpat ljus, framförallt i utställningen Öga mot Öga. Fråga personalen i receptionen om det önskas lånas ficklampa.
I Öga mot Öga har museet en tidslinje i form av gula prickar på golvet som leder genom lite mer än halva utställningen.
Ledsagare och assistenter har fri entré till museet.
Har du några förslag eller synpunkter på hur Trelleborgs museum kan bli bättre på tillgänglighet? Upplevde du något som du tyckte var extra bra eller extra dåligt gällande tillgängligheten under ditt besök? Hör gärna av er till oss och berätta! Vi vill fortsätta att utvecklas och uppskattar varmt återkoppling från många olika perspektiv – det är så vi når en så tillgänglig miljö som möjligt!
trelleborgs.museer@trelleborg.se
Telefon Trelleborgs Museum
0410-73 30 50, 0410-73 30 00
Telefon Trelleborgen
0410-73 30 21
Stortorget 1
Trelleborg
Telefon: 0410-73 30 50
1 september – dagen före midsommar. Tisdag-söndag kl 12.00-16.00
Måndag efter midsommar – 31 augusti: Öppet varje dag 10.00 – 17.00
midsommarafton och midsommardagen
julafton och juldagen
nyårsafton och nyårsdagen
Besökare 0-20 år: Fri entré
Vuxen: 40 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Västra Vallgatan 6
Trelleborg
Måndag efter midsommar – 31 aug: Varje dag 10.00 – 17.00
September: Måndag 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Oktober: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00.
November – Mars: Vinterstängt
April: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00
Maj – Torsdag före midsommar: Måndag, 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Besökare 0-20 år: Fri entré. Barn går in i sällskap av vuxen.
Vuxen: 40 kr, 24 juni-31 aug 60 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Axel Ebbes Konsthall är tillsvidare stängd för om- och tillbyggnad.
Hesekillegatan 1
Trelleborg
Endast bokade besök.
Karbingatan 2
Trelleborg