Start » Film – Museets biograf

Film – Museets biograf

Tystnad! ... kameran går

I Trelleborgs museums biograf kan ni uppleva en spännande och varierad filmverksamhet med non-stop filmer. Utbudet är en fin samling av stadens arkivfilmer, redan från filmens begynnelse på 1910-talet, som skiftar med spel- och konstnärsfilmer.

Givetvis finns en särskild prägel och närvaro av Jan Troell, en av vår tids främsta filmskapare som lever och skapar vid sydkustens rand.

Genom filmens unika perspektiv ges det en möjlighet att få en djupare inblick i stadens historia, kultur och konst.

Men det är inte allt – Trelleborgs Museum har också en rad aktiviteter för filmälskare, inklusive pedagogiska program, Filmiklubi och filmkvällar med diskussioner och analyser som ger möjlighet att fördjupa sig i filmmediets uttryck. Filmverksamheten är en riktig pärla för alla som älskar film och vill utforska stadens kulturella arv och inspireras genom filmens magiska värld.

Filmruta från äldre svartvit film. En korvförsäljare står på en gata. Ett par pojkar står bakom honom. Tre män tittar på.

Aktuella filmer i BIAN

Nu återgår Bian till att visa ett stort urval gamla trelleborgsfilmer. Filmerna byts varje månad. Filmvisningar ingår i museets entré. Ingen bokning krävs.

Filmverkstan

Sista torsdagen varje månad visas det film i “Bian” på Trelleborgs museum, i samarbete med Trelleborgs bibliotek. Valet av film varierar, nya filmer varvas med klassiker. Efter filmen blir det en kortare filmanalys tillsammans med Allmänkulturens filmpedagog Oliver Lazarevski.

Program för vårens filmer

Biljetterna är gratis och man anmäler sig på Biblioteket (Obs: begränsat antal platser).
Filmvisningen börjar kl 18.00

Torsdag 25 januari: Jo Jo rabbit

Torsdag 29 februari: Tillsammans 99

Torsdag 28 mars: Film Stars Don’t Die in Liverpool

Torsdag 25 april: Vi som älskade varandra så mycket

Filmprojekt

Trelleborgs Museum gillar film! När vi i olika sammanhang samarbetar med unga väljer de ofta film som uttrycksform. Vi försöker möta det intresset genom metodutvecklingsprojekt, filmworkshops och regelbunden handledning för unga filmentusiaster.

Jan Troell och åk 9

Filmskapande på barn och ungas fritid

Två personer filmar en man i vikingakläder. De tvår på en äng där man ser havet i bakgrunden.
Filmiklubis logga. En stiliserad filmkamera med text FILMIKLUBI.

Filmiklubi

Filmiklubi är en filmklubb för alla som är intresserade av bra finsk film. Det är också en mötesplats för dig som vill prata finska över en kopp kaffe innan filmen. Även om du inte pratar finska utan bara är intresserad av finsk kultur så är du hjärtligt välkommen. Alla filmer textas på svenska.

Första måndagen i månaden kl 17.30, med paus över sommar och jul, är det filmklubb. För att se vilka filmer som visas och exakta datum och tider så finns mer information på Trelleborgs kommuns webbplats.

Läs mer om Filmiklubi