Start » Gruppbokningar » Vikingatid på Trelleborgen – Arkeologin, makten och vardagslivet

Vikingatid på Trelleborgen – Arkeologin, makten och vardagslivet

Visning
Flera besökare sitter runt en tänd eldstad inuti ett vikingatida långhus. De lyssnar på en vikingaklädd sagoberättare.

Välkommen till Trelleborgen för att bekanta er med vikingatiden. Hur såg det ut här på vikingatiden? Varför fanns här en borg? Vad trodde vikingarna på för gudar och vad gjorde de till vardags? Vi gör även ett besök på den återskapade vikingagården.

Visningen börjar med en guidad tur i museiutställningen ”Borgen vid havet” där en följer den mytomspunna völvan i en berättelse om platsens historia och arkeologi, sedd genom årstidernas växlingar. Genom utställningen utforskas frågorna om vem som byggde borgen, och varför, på nya och kreativa sätt.

Utställningen visar även arkeologiska fynd som hittats på platsen. De flesta kommer från den boplats som låg på platsen innan borgen byggdes. Den var sannolikt en viktig ankringsplats för handel och kontakter över Östersjön under vendel- och vikingatid. Avslutningsvis görs ett besök i Trelleborgens vikingagård med rekonstruerat grophus, kålgård och långhus. I långhuset samlas vi framför eldstaden och pratar om hur det var att leva på vikingatiden.

Tid: 90 minuter
Gruppstorlek: Max 24 personer/grupp
Kostnad: Vardagar dagtid 720 kronor + entréavgift,
kvällar och helg 1405 kronor + entréavgift
Plats: Trelleborgen

Bokning

E-post: trelleborgen.pedagogik@trelleborg.se
Telefon: 0410-73 30 21