Start » Pedagogiska program » Sigrid & Draken – En musikteater i sagans värld

Sigrid & Draken – En musikteater i sagans värld

Årskurs 1
Vikingaklädd kvinna som håller i ett vikingatida spelinstrument. I bakgrunden syns berg och siluetten av en eldsprutande drake.

Ett program för årskurs 1, framtaget av riksspelman Anna Rynefors. Programmet börjar redan i klassrummet med en kort video där vikingatiden levandegörs och klassen får ett uppdrag som kan utföras tillsammans eller individuellt. Uppdraget består i att skriva en spännande berättelse så som vikingarna skrev sina sagor. Pedagoghandledning med paralleller till läroplanen finns.

Första besöket på Trelleborgen inleds med en samling där eleverna tillsammans med en museipedagog samlas framför en tavla som visar scener ur nordisk mytologi. Där leds de in i vikingatidens magiska värld och introduceras för vikingatidens mytologi.

Sedan är det dags för en workshop med Anna Rynefors. I workshopen berättas elevernas egen saga som förstärks dramatiskt av livemusik från vikingatida instrument samt rytmik och bodypercussion av eleverna själva. Vi lär oss en sång som ingår i föreställningen och pratar om musik på vikingatiden. Vi pratar också om starka känslor som rädsla och mod och att våga gå till handling vare sig det handlar om att slåss med drakar eller att våga läsa upp sin berättelse för klasskompisar.

I ett andra besök ges en interaktiv föreställning av ”Sigrid & Draken” varefter eleverna bjuds in till samtal om vikingatidens mytologi, samtid och om människorna.

Målgrupp: Årskurs 1, del av Skapande skola för Trelleborgselever
Plats: Trelleborgen

Bokning

E-post: trelleborgen.pedagogik@trelleborg.se
Telefon: 0410-73 30 21

Länk till programmet på Anna Rynefors webbsida