Start » Pedagogiska program » Sverigeshistoria.se

Sverigeshistoria.se

Årskurs 4–9
Bild av en lektionssida på datorn. Visar en gammal karta över Skåne och Danmark och texten Skånska kriget och en nergrävd myntskatt.

Sveriges historia är en kostnadsfri digital skolresurs. Trelleborgs Museer är en av ca 30 museer som skapat innehållet till dessa lektioner. Hur drabbade skånska kriget lokalbefolkningen? Vem byggde Trelleborgen? Och vad kan en krigsfånges träben ge oss för ingångar till första världskriget?

Genom Sverigeshistoria.se kan Trelleborgs museer vara en resurs för skolor i hela landet på samma sätt som skolor genom webbplatsen får tillgång till innehåll som skapats av en stort antal svenska museer.

Lektionsmaterialet spänner över mer än tusen år, från vikingatid till nutid. Webbplatsen heter Sveriges historia, men vad ordet Sverige betyder förändras beroende på vilket sekel det handlar om. Otydligheten kring gränserna är viktigt för eleverna att känna till och en grundläggande del av förståelsen av ett lands historia.

Undervisningsresursen riktar sig till mellan- och högstadiet. Materialet presenteras som lektioner. Till varje lektion hör en lärarhandledning med förslag till lektionsupplägg. Alla lektioner matchas mot kursplanenen i historia.

Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.

Flicka sitter med läsplatta och klickar sig in på sverigeshistoria.se

Länkar

Sverigeshistoria.se
Sverigeshistoria.se - Trailer - YouTube

Målgrupp: Årskurs 4–9