Start » Utställningar » Älskade korg!

Älskade korg!

1 april 2023
- 28 maj 2023
En mängd korgar av olika slag mot en turkosfärgad bakgrund.

Älskade korg – Bundet, flätat och vridet lyfter korgen utifrån perspektiv som hållbarhet, eget skapande och historia. I utställningen visas en stor mängd nytillverkade korgar, material och korgbindningstekniker från olika delar av Sverige, tillsammans med äldre korgar ur Trelleborgs Museums samlingar.

Utställningen Älskade korg! vill väcka nyfikenhet kring hantverket, visa mångfalden av korgar i Sverige och berätta om vår rika korgtradition, i Skåne såväl som i resten av landet. Älskade korg är ett samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund och Sörmlands Museum.

Vernissage 1 april

Klockan 13.00 visas utställningen av hemslöjdskonsulent Sofia Månsson och Trelleborgs Museums 1:e antikvarie Åsa Bill. Korgslöjdare finns på plats under dagen och visar hur man gör korgar. Söderslätts Hemslöjdsförening deltar.

Kurs i halmlöb 13-14 maj

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som används vid tillverkning av bland annat korgar, förvaringskärl, bikupor, halmskor och likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Knippen av halm binds samman, varv efter varv, med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting.

I samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund.
Kostnad: 1700 kr.
Anmälan krävs och görs senast 21 april här

Korgfestival 27-28 maj

Festlig festival i samband med att utställningen Älskade korg avslutas.
Korgparad, korgrådgivning, föredrag, försäljning och demonstrationer kring ett av våra äldsta hantverk och en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar - korgen!

Läs mer om festivalen