Start » Utställningar » Borgen vid havet

Borgen vid havet

Fast utställning

Stig in i vikingarnas Trelleborg! I Vikingamuseet visas en utställning om borgen som gett staden sitt namn. Borgen vid havet är en upplevelse där museet, tillsammans med upplevelsedesigners, konstnärer, hantverkare, reenactors och arkeologer skapat en medryckande utställning för både stora och små.

Sedan arkeologer hittade spåren av en vikingatida ringborg i Trelleborg har dess syfte förblivit en gåta. Utställningen väcker tankar om vad som kan ha hänt på platsen för mer än tusen år sedan, i en tid då gränserna för vad som var saga och verklighet inte var helt klara.

I utställningen följer du den mytomspunna völvan, fritt tolkad av dansaren och koreografen Virpi Pahkinen, i en berättelse om Trelleborgen och platsens historia. Här visas arkeologiska fynd tillsammans med återskapade föremål med anknytning till vikingatidens Söderslätt.

I ett suggestivt skuggspel utforskas några av de många förklaringar som presenterats kring Trelleborgens funktion. Var den en vikingatida försvarsborg som skulle vakta kusterna mot sjörövare? Var den en handelsplats för Östersjöns köpmän? Eller var den rent av en fålla för vikingatidens mänskliga boskap, trälarna?

Boka en guidad visning i utställningen

Boka för skolan
Boka för grupp

En scen ur utställningens film. Siluetter av vikingar mot röd bakgrund. Båtar syns i bakgrunden.
En scen ur utställningens film.

Montrar med arkeologiska föremål och en illustration på väggen över hur det kan ha sett ut på boplatsen innan borgen byggdes.
Montrar med arkeologiska föremål och en illustration på väggen över hur det kan ha sett ut på boplatsen innan borgen byggdes.

Utställningens sista del med utgång, en stor sten med projicerad runtext, en väggtapet med sensommarblommor och en filmduk som visar en solnedgång.
Utställningens sista del med utgång.