Start » Utställningar » Jätteväggen: world’s greatest collective mural

Jätteväggen: world’s greatest collective mural

Trelleborg 2021

En världsunik muralmålning – 80 meter lång och 6 meter hög – Trelleborgs nya riktmärke! Hundratals engagerade trelleborgare har skapat ett gemensamt konstverk där dåtid, nutid och framtid vävs samman.

Under tio intensiva veckor har nära 500 personer deltagit i skapelsen, sökt igenom arkiv och delat berättelser om drömmar och önskningar om framtidens stad. Konstnärerna från föreningen Streetcorner har varit hängivna vägledare som fått oss att våga göra något som aldrig tidigare gjorts.

Under tio dagar i juni år 2021 växte målningen fram. Först grundmålades väggen med färgfyllda brandsläckare, färgen rann, spännande övergångar tonade fram. I nattens mörker projicerades linjer och former med långa rollers och känsliga penseldrag. Väggen började leva, en mängd happenings inspirerar och på plats hände oförglömliga möten.

Jätteväggen reser sig vid Strandridaregatan som löper längs havet. En plats som format både stad och människor genom långliga tider. Här har människor vandrat, fiskat och badat… Här fann vikingarna sin ankringsplats… och här dånade DUX legendariska möbelfabrik – fylld av hårt arbetande människor med uppfinningsrikedom, kreativitet och med känsla för hållbarhet.

Genius loci, Platsens själ ger identitet och atmosfär att bygga vidare på åt den nya stadsdel som ska växa fram just här.

Genom skapande, samtal och experimentella workshops har olika generationer mötts. Ni ser ett rikt bildcollage som delats in i olika teman:

  • Resan – Porten till kontinenten
  • Leken och Människorna
  • Mötesplatsen och Naturen
  • Arbetet och Framtiden

Trelleborgs arkitektur och djur och natur omhuldar alla motiv. En sirlig lyktstolpe en humlas surr en önskan om en grönare stad ger energi och livskraft. Här ser ni porten till kontinenten – en möjligheternas stad.

Upptäck målningens alla detaljer! Fladdermusen med passagerare, – flyger och jagar. En bit av Berlinmur – Save our earth! Den ensamma räven kommer smygande om kvällen – har nu fått en plats under lyktans sken. Leken – se den långa raden av vuxna som går på händer när arbetsplatsens hierarki för en stund suddats ut.

Se hur hejaklacken vrålar på Vångavallen för idrottsprestationer, stöd och glöd. Och kom ihåg vad en av Duxfabrikens arbetare sa – det ska vara gott att leva.

Vägskyltarna är de ungas önskan till egna framtida adresser: Partyavenyn, Gemenskapsvägen, Dansstigen, Solrosgränden och Kärleksspåret.

Den unga kvinnans porträtt påminner om att Trelleborg ska vara en plats för kreativa unga att vara.

I Stadsparken dansar påfågeln i frihet. En mötesplats som låter oss leva nära med respekt för naturens alla kära.

De vita partierna är skuggan av Axel Ebbes sjöorm som slingrar sig fram längs Väggen där huvudet förvandlats till Ebbes tåg mot framtiden.

Jätteväggen visar att det blir som allra bäst när vi människor arbetar tillsammans och för vidare stadens stolta kulturarv – då kan attityder skifta och växa. Konst talar genom tid och rum vi upptäcker vars och ens kreativa ådra. Människa och miljö går hand i hand och blickar framåt mot nya behov för framtida generationers trelleborgare och för framtidens offentliga vardagsrum.

Följ processen till färdig målning

Om Streetcorner

Streetcorner är kreatörer, entreprenörer och visionärer som brinner för ett mer färgsprakande Sverige. Vår vision är att alla ska ha förmåga och utrymme att delta, utforma och påverka sin omgivning. Vårt team består av ett brett kontaktnät av konstnärer från hela världen som alla bidrar till vårt “Each one teach one“koncept. Streetcorner arbetar utvecklande med graffitiworkshops, omfattande projekt inom urbankultur, hållbar utveckling samt destinationsutveckling. Vi brinner för att alla ska ha möjligheten att uttrycka sig i färg och form och att den offentliga miljön ska vara till för oss alla.