24 april – KICK OFF

Framtidens offentliga vardagsrum

Hur ser framtidens offentliga vardagsrum ut? Den 24 april träffades verksamma från Trelleborgs Museum, Streetcorner, KRETS, Magora och ungdomar för att bygga upp framtidens offentliga vardagsrum bredvid Jätteväggen på Strandridaregatan.

Det blev startskottet för projektet, mötet med unga, lyssna in och förankra projektets ambitioner. Genom att skapa något väldigt konkret tillsammans lärde alla känna både varandra och platsen.

Därtill behövdes en profil och visualisering av projektet så ett photoshoot ägde rum. Ingen visste hur slutresultatet skulle bli, allt improviserades fram på plats.

Med stora lass rekvisita byggdes ett fantasirum utomhus med lampor, matta, bord, sammetsgardiner, instrument, tavlor, svanskulptur och discobollar, möbler som tillverkats på platsen samsades med gammalt och nytt. Stämningen sattes och många samtal och möten blev vägledande för projektet. Till exempel blev det tydligt att det fanns en stark gemensam uppfattning om att denna typ av rum saknas i staden. Var ska de unga få plats? Det uttrycktes en önskan om roligare offentliga platser där kreativa aktiviteter kan göras tillsammans, att få vara med och påverka utvecklingen, så Trelleborg skulle kunna bli de ungas stad. Kvällen avslutades med en debut, ett fantastiskt musikaliskt framträdande.

Under eftermiddagen och kvällen formades också den externa kommunikationen via sociala medier. Det första offentliga inlägget fick spridning och namnet JÄTTEVÄGGEN - World´s Greatest Collective Mural lanserades.

När vardagsrummet packades ner och mörkret lagt sig kom en liten ensam räv på besök och stannade upp under lampans sken. Det var ju hans plats – ögonblicket fångades på bild och självklart skulle räven få bli en del av väggens motiv.