Start » Utställningar » Jätteväggen: world’s greatest collective mural » Eva Salmins: “Det var en rolig arbetsplats med fin gemenskap”

Eva Salmins: “Det var en rolig arbetsplats med fin gemenskap”

Projektet växer

Storleken på projektet ökade i takt med intresset och fler engagerades. Intervjuer med tidigare medarbetare på DUX gav projektet förståelse av vikten för möbelfabrikens närvaro i staden och stolthet över produktion och design i världsklass.

Personalfester har givit oförglömliga minnen och DUX-andan var ett begrepp. Flera har vittnat om en rolig arbetsplats med några skavanker, men med fin gemenskap. En inspiration när framtidens arbetsplatser ska utformas.

Projektet bjöd in Trelleborgs mest aktiva streetart-konstnärer, Föreningen Gamla Trelleborg, som med alla smyckade elskåp pryder stadens alla hörn med sköna dåtida vyer. Då det var pandemitider träffades några få utomhus vid väggen, därefter fick vi arbeta digitalt. De fick ett uppdrag:

Vi vill finna Trelleborgs sju underverk med hjälp av er!

Vilka är underverken i sköna Trelleborg?

Vi önskar att ni genom bilder berättar vilka de är.
Däri ligger värden omsvepta med kvalitéer som skönhet, hållbarhet, nostalgi, strukturer, glädje och sorg på något vis – vilka platser har varit viktiga för er och vilka vill ni att framtiden ska bevara.

Tänk er platsen där ni plockade smultron för första gången, där ni sprang som barn, platser där ni möter era vänner, platser där ni kan slappna av och njuta av det ni ser eller där tankar blir fria – vad vill ni att andra ska uppleva genom era ögon och minnen?

Gensvaret blev kanske inte i den omfattningen vi förväntat oss men tanken och analysen av stadens bra platser gav oss ändå inspiration och några svar fick vi. Vi försökte även nå ut via Trelleborgs Allehanda, men intresset var svalt. Men dessa underverk nämndes från olika källor:

  • Torget - nu saknas den livliga torghandeln dock
  • Sagor och sägner såsom Albäckafrun
  • Syster Gya och Ärrenbossen
  • Isfyren
  • Stadsparken
  • Trelleborgen
  • Skyttsgården
  • Sjöormen
  • Vattentornet
  • Axel Ebbes Konsthall

Därtill flera förslag utanför staden, den vackra landsbygden, stränder, byar och fornminnen.

Anna Pauli från KRETS blev projektets kommunikatör och Jätteväggens Instagramkonto blev en kanal ut för att sprida projektets olika processer och utveckling. Samt ett sätt att samla in önskemål och idéer från Trelleborgare utan att fysiskt mötas, då den rådande pandemin styrde arbetsgången.

Dagarna före workshops hittades även Jätteväggens soffa i en buske mitt i centrala Trelleborg – som ett tecken och given del i tematiken vardagsrum. Givetvis kunde den inte ligga där – återbruk är bäst!