Start » Utställningar » Melissa Henderson – Wood Wide Web

Melissa Henderson – Wood Wide Web

16 september 2023
- 19 november 2023
Målning med färgfläckar och svamp av Melissa Henderson
Målning av Melissa Henderson

Skogens dofter blandas med ateljéns fantasi. Denna samling målningar befolkas av svampar, träd och ateljéns fläckar. Melissa Henderson intresserar sig för hur saker hänger samman i naturen och att vi människor bara är en liten del av naturen. Svamparnas nätverk som binder samman träden och möjliggör kommunikation för dem i utbyte mot näring heter mykorrhiza. Detta nätverk brukar kallas Wood Wide Web och har varit utställningens huvudsakliga inspiration, därav titeln.

I utställningen visas oljemålningar och bronsskulpturer. Dessa konstverk har kommit till genom ett undersökande och utforskande. Hon har arbetat i lager, lagt till, tagit bort, upptäckt på nytt och arbetat om verken efterhand. De slumpmässiga spåren av aktivitet på paletten härmar naturens kaos. Fläckarna på paletten blir som ateljéns mylla. Här låter hon naturtemat korsbefruktas av ateljéns kompost i konstverken, vilket blir till en tankens kompost där något nytt kan komma. I skogen pågår en massa processer, förmultning och plantor som växer till exempel. I ateljén pågår också processer fast helt andra kreativa processer.

Mykorrhiza upptäcktes av Susanne Simard 1997 i projektet The Mother Tree Project. Denna karta hjälper oss att förstå hur globala ekosystem fungerar. Omkring 90% av jordens plantor är i ömsesidig relation till svampar. Svamparna hjälper plantorna att suga upp vatten och tillhandahåller plantorna med näringsämnen via sitt mycele. I utbyte förser plan torna svamparna med kolhydrater. Mykorrihiza låter plantorna kommunicera och hjälpa varandra. Träden kan hjälpa sina grannar, dela näring, information och varna för faror genom att vara kopplat till svamparnas nätverk.

Melissa Henderson är en svensk-brittisk konstnär, verksam i Malmö. Hon arbetar med måleri, skulptur och offentlig konst. Läs gärna mer om Melissa Henderson på www.melissahenderson.co.uk