Start » Utställningar » Öga mot Öga

Öga mot Öga

Fast utställning
Vy från Öga mot Öga med en vaxdocka i form av en kvinna från äldre stenåldern som sitter i skräddarställning ovanpå hjorthorn.
Vy från Öga mot Öga med en vaxdocka i form av en kvinna från äldre stenåldern som sitter i skräddarställning ovanpå hjorthorn.

Följ med på en tidsresa, tusentals år bakåt i tiden, till Söderslätts spännande forntid.

Den första anhalten är järnåldern där vi bland annat stiftar bekantskap med Vannhögsvikingen, en man som förbryllat arkeologerna med sina filade skåror i överkäkens tänder.

Sedan vindlar färden vidare till Möllehögens praktfulla skatter och andra fynd från bronsåldern.

Slutstationen är Skateholm och den boplats som fanns där för ungefär 7000 år sedan. Här ställs vi öga mot öga med den “Sittande kvinnan”. Hon begravdes sittande i skräddarställning på hjorthorn med en imponerande uppsättning av smycken i ben och skiffer.

Audioguide

Utställningen är en del i vår audioguide. Scanna en qr-kod med din egen mobiltelefon och gå på upptäcktsfärd genom olika ljudspår. Ljudspåren innehåller både fakta och fiktion, samt dramatiserade ljudberättelser för barn och andra nyfikna. Audioguiden finns tillgänglig på svenska och engelska. Det finns möjlighet att låna en mobiltelefon i museets receptionsdisk om du inte vill använda din egen mobil.

Vy från Öga mot Öga med en vaxdocka i form av en man, med äldre stil på kläderna, som står intill ett bord med ett kranium på.

Vy från Öga mot Öga där ett äldre halssmycke finns främst. Bakom detta finns en lerfigur av en bronsålderskvinna med likadant halssmycke.

Vy från Öga mot Öga med en kvinna och en bebis tittar på två skelett.

Vy från Öga mot Öga med en kvinna som tittar på en panoramamiljö från bondestenåldern.

Vy från Öga mot Öga med en närbild av en vaxdocka med filade tänder.

Vy från Öga mot Öga med en närbild av ett kranium.