Start » Utställningar » SOM HÄR – Samaneh Reyhani & Marcus Matt

SOM HÄR – Samaneh Reyhani & Marcus Matt

8 juni 2024
- 1 september 2024
Konstverk av Samaneh Reyhani & Marcus Matt. En målning med geometriska mönster i svart och vitt sitter på väggen. de en bordyta ligger en geometrisk skulptur i rosa sten. Från utställningen Som här, på Trelleborgs museum.

En impuls, en intention – det är så den konstnärliga processen börjar. I den gemensamma ateljén delar Samaneh Reyhani och Marcus Matt inte bara fysiskt utrymme, här möts filosofi, persisk poesi och ingivelser. Deras skulptur och måleri har skilda uttryck, men förenas av gemensamma inspirationskällor och en längtan efter att upptäcka något nytt.

Stora trädlika kolsvarta pelare står på sin spetsiga bas och intar rummet som en balansakt– både skört och starkt på samma gång. Samaneh Reyhani arbetar i en mängd olika material som trä, sten, glas, textil och metall. Skulpturerna i marmor glänser och skiftar ton, utsökt frammejslade för hand. Karaktären blir mjuk och emotionell och kulörerna ger associationer till kroppar, där spåren blir till ärr och sår.

Marcus Matts målningar grundar sig i en mängd erfarenheter. Han beskriver skissarbetet som ett trålande i vardagen, där varje målning baseras på det som stannar kvar och det som slipper igenom maskorna. Målningarnas samspel kan ses som en mjuk atlas, ett sätt att kartlägga erfarenhet där varje verk är som ett vykort från en okänd plats. Oavsett om målningarna är föreställande eller geometriskt abstrakta, utgår de alltid från erfarenheten av att ha sett något. Det är skuggverkan, lager, symboler och linjer som känns bekanta men har en flyktighet som bjuder in betraktaren att fylla i.

Utställningen visar en växelverkan mellan de två konstnärernas temperament, materialval och känsla för tid och rum. Verken följer en drömmens logik och talar ett drömmens språk. Betraktaren lockas att upptäcka både det stora och det lilla – som om där finns hemligheter. Här gäller det att vara närvarande, i denna stund. Fokusera och strunta i den andra världen, utan distraktioner eller förutfattade meningar. Vara i ett Som Här.

Samaneh Reyhani är född 1990 i Iran och har studerat vid Konstuniversitetet, Tehran och Malmö Konsthögskola. Hon finns representerad med flera offentliga verk såsom Nilofar utanför Familjens Hus i Anderslöv och det
nyinvigda offentliga verket Daryâ i Sjöbo kommun.

Marcus Matt är född 1992 i Trelleborg och har studerat vid Malmö Konsthögskola. Han har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive Bernadotteprogrammets stipendium från Konstakademin.

Just nu har även Sjöbo konsthall en utställning med  Samaneh Reyhanis verk. På kartan nedan kan du även se platser med offentlig kont av Samaneh Reyhani.

Karta över sydvästra Skåne med platser där man kan se Samaneh Reyhanis konst, bland annat Trelleborgs museum och Sjöbo konsthall.