Start » Utställningar » THE FEAST

THE FEAST

10 juni 2023
- 3 september 2023
Målning av Kateryna Komendant och Robbin Carlsson med gudagestalter i ett landskap.

Med en dignande korg fylld av gåvor och tvetydigheter hälsas ni varmt välkomna till utställningen The Feast. Med inspiration från den antika mytologin och Bacchus festivitas skapar konstnärerna Kateryna Komendant och Robbin Carlsson en fängslande och excentrisk värld fylld av intrikata historier och bekanta symboler. I sju meter långa oljemålningar skildras en tumultartad fest med egensinniga och tvistade karaktärer – allt i en oavbruten rytm – i en scen, dag och natt, där precis allt kan hända.

Kateryna Komendant och Robbin Carlsson är två Malmöbaserade konstnärer som utforskar utställningsmediet genom gränsöverskridande manér från det klassiska måleriet och skulpturer till 3D-prints och installationer.

Utställningen är inspirerad av Bacchus, den romerska guden för vin, fester och extas. Han ansågs vara en gud som kunde ge människorna glädje och lycka, men också en gud som kan orsaka kaos och oordning genom överdrivet festande och våldsamheter. Luna som representerar nattens mysterium framträder i månljusets skimmer. Orfeus, Cerberus, Tantalus, Zeus och Hades dyker upp, relationer vävs samman i halvgudavärldens kaotiska tillvaro och göms i scenbilder och lövverk.

Detaljerna är omsorgsfullt komponerade, färgskalan mättad, välarbetad och stilen unik. En uppdukad måltid tar plats i rummet, en fysisk installation där närvaron av ett nu ger ytterligare dimensioner till berättelsen och till slut knyts alla trådar samman i ett familjeporträtt.

Utställningens verk utforskar människans ständiga strävan efter att uppnå mer. Det groteska och vridna blir ett illusoriskt tillstånd där figurerna är nästintill i upplösning och förlorar sig i girighet och materialism. Med sin unika och uttrycksfulla stil överraskar och fascinerar de betraktaren samtidigt som de utforskar några av de mest fundamentala frågorna om mänskligt beteende och samhälle.

Robbin Carlsson är en välrenommerad konstnär inom den urbana konstscenen och deltagit i samlingsutställningar och offentliga utsmyckningsuppdrag.

Kateryna Komendant är utbildad från Charkivs konstakademi och flyttade till Malmö efter Rysslands invasion av Ukraina år 2022. Hon har presenterats i separatutställning och deltagit i internationella konstfestivaler i Barcelona, Tyskland och Sverige.