Upplev världens enda återuppbyggda vikingaborg i ett unikt arkeologiskt friluftsmuseum. Mitt i den moderna staden har en fjärdedel av ringborgen återskapats på sin exakta ursprungsplats. Här finns även en naturpark, ett medeltidshus och en vikingagård som levandegörs under sommartid.
Trelleborgen, som den ser ut idag, är en tolkning av hur borgen kan ha sett ut under 900-talets andra hälft, i borgens utbyggda fas. Borgen hade då försetts med en högre jordvall som klätts med kluvna stockar. Den återskapade fjärdedelen av borgen stod klar 1995. Till grund för tolkningen av borgens utseende ligger en kombination av arkeologisk forskning, traditionell hantverkskunskap och historiskt bildmaterial från andra borgar.
Sträckningen för denna återskapade fjärdedel följer helt och hållet de spår som arkeologerna påträffade 1988. Detsamma gäller den återskapade västporten in till borgen.
Ta en promenad i friluftsmuseet och föreställ dig hur den vikingatida ringborgen kan ha sett ut. Borgens huvudport var placerad i norr, över dagens Bryggaregata, och var dubbelt så bred som den återuppbyggda porten i väst. Idag går en flitigt trafikerad väg här som lett trafik till och från Trelleborg sedan vikingatiden och kanske ännu längre tillbaka. I direkt anslutning till friluftsmuseet, på trottoarer och i parkeringen mellan de moderna husen på andra sidan vägen, kan den nyfikne hitta spår i form av gatstenar som bitvis markerar borgens sträckning och borgens östra port.
Den ringformade borgen var ca 144 meter i diameter och omgärdades av en vallgrav som var sammankopplad med intilliggande vattendrag, idag symboliserat av parkens damm. Från borgen på höjden har man haft god kontroll över skeppen som seglat förbi. I norr fanns stora gårdar, gravfält och byar. Ytterligare längre norrut fanns maktens centrum Uppåkra och staden Lund.
I friluftsmuseet finns en återskapad gård, med långhus, grophus och en odling. Långhuset utgör själva bostaden och ska spegla en hemmiljö. I grophuset finns gårdens smedja och i trädgårdslandet odlas bland annat bönor, kål, lin och växter för färgning.
I husen finns föremål och inventarier i vikingastil. En del är kopior baserade på fynd, annat är inspirerat av äldre texter, etnologiska jämförelser och en gnutta konstnärlig frihet.
Arkeologerna har inte hittat spår efter byggnader varken inuti borgen eller i nära anslutning utanför. Den gård som är uppbyggd idag är inspirerad av gårdar som de sett ut under yngre järnålder, när långhusens stommar utgjordes av rader med stolp-par som bar upp taket. Sådana fanns på en promenads avstånd norr om borgen, några med en längd upp mot 50 meter. Kortare långhus och grophus fanns dock på området innan borgen byggdes.
På vikingagården hittar ni en av Trelleborgens runstenar. Alla stenar i friluftsmuseet är nyristade. Vid Tullstorps kyrka utanför Trelleborg finns en äkta runsten som är samtida med vikingaborgen.
Innanför borgvallen vid Bryggaregatan finns ett rekonstruerat medeltidshus. Det är uppbyggt på sin ursprungliga plats så som det kan ha sett ut i skiftet 1300-1400. Huset är endast öppet vissa dagar under sommarsäsongen och vid bokningar. Stanna gärna till sommartid och njut av innergårdens stockrosor och väldoftande rosenbuskar.
På andra sidan av vägen, öster om borgområdet ser ni S:t Nicolai kyrka, en kyrka som grundlades på 1200-talet. Från medeltidshuset kan ni även ta en promenad via Gamla torg till ruinerna efter det medeltida Franciskanklostret.
Naturlivet är rikt i friluftsmuseet. Här trängs fjärilar och humlor om ängsblommorna. I dammen bor och trivs våra grodor och fiskar. Kanske står hägern vid vattenbrynet och väntar på ett smakprov? Här finns gräsytor lämpliga för picknick och lek. Under vintern fungerar borgvallen som tillfällig pulkabacke för våra yngre besökare. Vi låter grodor och fiskar vara i fred i dammen även om en och annan kanske är en okysst prins.
På Trelleborgen levandegörs historia med guidade turer och olika större och mindre evenemang. Under loven erbjuds aktiviteter för de små och under sommaren händer något varje dag. Här kan du testa vikingaliv, uppleva Slaget om Trelleborgen och till och med gifta dig i vikingastil.
Friluftsmuseets park och utemiljöer är öppet att besöka dagligen året runt. Grupper kan även förboka guidade turer på området och i Vikingamuseets utställning under hela året. Sommartid är Vikingamuseet och vikingagården öppet dagligen. Sommarens evenemang hittar ni i kalendern. Där hittar ni även årets övriga evenemang som väsenvandringen om hösten, vinterns ljusfest, påsklovskul och vårens valborgseld.
Andra helgen efter midsommar arrangeras årets stora vikingahändelse: Slaget om Trelleborgen med marknad, show, vikingar, musik, hantverk och mycket mer!
Denna helg träffas vi för kära återseenden och nya möten. Det blir såklart även marknad, hantverk, vikingalekar, prova-på och sist, men absolut inte minst, slaget där vikingarna drabbar samman. Kom och upplev vikingatiden, känn dofterna från eldarna och heja på era favoritvikingar i kampen om borgen. Samtidigt hålls en härlig vikingamarknad med tyger, smycken och hantverk från när och fjärran. Då och då utspelas dramatiserade händelser mellan vikingarna. Kanske hamnar du som besökare mitt i ett av marknadens drama? Vi ser också fram emot en vacker bröllopsceremoni i vikingastil under fredagen. Alla som vill är välkomna att bevittna när årets par hyllar sin kärlek på självaste Friggs dag.
Håll utkik i kalendern och på Facebook för uppdaterad information och dagsprogram.
Nu har vi öppnat upp för anmälan till Slaget om Trelleborgen, med marknad, 2025 som i år blir 4-6 juli, traditionsenligt andra helgen efter midsommar.
Anmäl dig här:https://app.emarketeer.com/ext/form/entry.php?m=391122a80b9fdf54193df81fd7333ff72ff47d9&Origin=Direct
Har du ett historiskt intresse eller vill att din vigsel ska vara lite annorlunda? Då är Trelleborgen det rätta stället för dig! På Trelleborgen kan ni gifta er med borgerlig vigselförrättare i vikingatida klädsel och miljö. Efter vigseln får ni ett vikingainspirerat vigselbevis framtaget speciellt för vigslarna på Trelleborgen. Regler och formalia vid en vigsel på Trelleborgen är desamma som vid en borgerlig vigsel.
Kontakta oss om du är intresserad av att boka Trelleborgen för din vigsel!
Vigselförrättare kan du boka via Trelleborgs kommuns kundtjänst.
Är du mellan 8 och 13 år finns det möjlighet att under några dagar varje sommar själv testa vikingaliv på Trelleborgen. Tillsammans förflyttar vi oss bakåt i tiden och får uppleva vikingatiden, höra sagor om gudar och hjältar, lära oss om arkeologi och testa på olika saker som bågskytte, vikingatida hantverk och lekar.
Under sommaren är Vikingamuseet öppet varje dag från måndagen efter midsommar till sista augusti, kl 10.00 – 17.00. Upplev vikingatiden med alla sinnen på gården där vikingarna hälsar er välkomna in i långhuset. Det händer något på gården varje dag! Ibland sköter vi om kålgården, ibland möter ni oss mitt i det stora brödbaket. Kanske arbetar vi med väven, i smedjan eller med andra hantverk. Sysslorna kan variera under dagen och skifta under veckan. Ni som vill planera in vilket vikingaliv ni vill vara med om hittar sommarprogrammet i kalendern. Där ser ni även våra större evenemang under sommaren som Slaget om Trelleborgen, medeltidsdagar, bågskyttedagar och olika temadagar och workshops. Välkomna till den vikingatida Trelleborgen!
Placeringen av den återskapade fjärdedelen av borgen är exakt densamma som på vikingatiden. Spåren efter stockarna var så pass tydliga i marken vid den arkeologiska utgrävningen av området att arkeologerna kunde dokumentera dem nogsamt. Men platsen gömmer en historia som täcker långt mycket mer än vikingatiden.
Staden Trelleborg har vuxit fram på strandvallen alldeles intill havet. Vallen genombröts av åar och bäckar som slutligen nådde Östersjön. Bakom strandvallen bildades dammar och laguner. De åar och dammar som ramat in det gamla Trelleborg kan ses på äldre kartor och märks i dagens kvarters- och gatunamn som tex Valldamsgatan. Bakom strandvallen fanns två höjdplatåer. Den större av dem, den så kallade Kattebäckshejdan, har undersökts av arkeologer vid ett flertal tillfällen. Det är på denna höjd som vikingaborgen påträffades och det är också här Trelleborgen med Vikingamuseum idag är beläget. På den mindre höjden uppfördes en kyrka på 1200-talet och denna kyrka står kvar än i dag, om än kraftigt ombyggd.
Arkeologin på den större av höjderna är mest känd för vikingaborgen som hittades i slutet av 1980-talet, men platsen gömde även lämningar från fler tidsperioder. Här påträffades verktyg av flinta, slipstenar, keramik och gropar från neolitisk tid. Under en del av bronsåldern stod här ett hus som uppskattas ha varit 26 meter långt och 7 meter brett. På området påträffades även keramik, grovt slagen flinta, delar av slipstenar och två gravar daterade till bronsålder. En av gravarna innehöll en anmärkningsvärd bronsdolk.
Det är först under den yngre järnåldern som boplatsen växte till sig ordentligt och har lämnat rikligt med lämningar i form av stolphål efter hus, härdar, gropar och föremål. Den vikingatida borgen verkar i stort sett ha ersatt denna bebyggelse, åtminstone här på höjden. Varför man valde att bygga en borg på denna höjd är lite av ett mysterium. Var detta en av Harald Blåtands ringborgar, en så kallade trelleborg, som uppfördes i syfte att ena och kristna Danmark? Ett är i alla fall säkert, borgen byggdes på en väl vald plats invid Östersjön. Det strategiska läget har säkert varit av intresse för både regional och lokal maktelit.
Trelleborgen ser ut att ha övergivits redan i början av 1000-talet. Efter att borgen övergetts verkar området ha stått obebyggt och relativt tomt på aktivitet under 200 år för att sedan återigen blomstra under 1200-talet och framåt med en omfattande medeltida stadsbebyggelse. Arkeologerna har hittat flera spår efter byggnader och föremål från 1200-talet och framåt. Då var Trelleborg, som ärvt sitt namn efter vikingaborgen, en rik medeltidsstad med torg, kyrka och kloster. På 1300-talet började platsen för den forna borgen att bebyggas med långa hus vars gavlar vette mot vägen som en gång gått genom borgen. Vid denna tid var Trelleborgens vall troligtvis fortfarande bitvis synlig som en gräns ut ur staden i väster.
Höjden där vikingaborgen påträffades gömmer flera berättelser. Här stod för 100 år sedan ett sockerbruk. Kontorsbyggnaden som uppfördes 1898 står fortfarande kvar intill den återskapade vikingaborgen vid Gråbrödersgatan.
Sockerfabriken grundades 1888 av den företagsamma grosshandlaren Carl Smith, som är porträtterad på en av tavlorna i utställningen Stadslifv på Trelleborgs Museum (länk till utställningen). 1897 avverkade man 500 ton sockerbetor per dygn. Dessa skulle transporteras, tvättas och passera en kedja av processer innan sockerkristallerna skiljts från betmassan i form av råsocker. Sockret samlades upp i säckar om 100 kilo. Dessa lastades på järnvägsvagnar och transporterades på vägar till hamnen där de stuvades på fartygen. Ett mycket slitsamt arbete! Med tiden moderniserades och rationaliserades processen. Gamla ångmaskiner byttes ut mot elmotorer drivna från egen elektrisk kraftcentral. Löst socker slussades via transportband och hissar. Sedan transporterades det vidare med cisternbilar till silomagasin vid hamnen för att lastas på fartygen. Kånkandet på 100 kilossäckar var ett minne blott. 1946 avverkade man 2000 ton betor per dygn, som gav ca 18,000 ton socker. Bruket togs ur drift 1955 och byggnaderna lämnades till annan verksamhet. 1989 revs hela anläggningen. Det var också då som spåren efter vikingarnas borg kom i dagen.
På Trelleborgen finns skolprogram för alla åldrar. Vi kan också göra specialprogram efter era önskemål.
trelleborgs.museer@trelleborg.se
Telefon Trelleborgs Museum
0410-73 30 50, 0410-73 30 00
Telefon Trelleborgen
0410-73 30 21
Stortorget 1
Trelleborg
Telefon: 0410-73 30 50
1 september – dagen före midsommar. Tisdag-söndag kl 12.00-16.00
Måndag efter midsommar – 31 augusti: Öppet varje dag 10.00 – 17.00
midsommarafton och midsommardagen
julafton och juldagen
nyårsafton och nyårsdagen
Besökare 0-20 år: Fri entré
Vuxen: 40 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Västra Vallgatan 6
Trelleborg
Måndag efter midsommar – 31 aug: Varje dag 10.00 – 17.00
September: Måndag 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Oktober: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00.
November – Mars: Vinterstängt
April: Lördag – Söndag 12.00 – 16.00
Maj – Torsdag före midsommar: Måndag, 10.00 – 16.00, Torsdag – Söndag 10.00 – 16.00
Besökare 0-20 år: Fri entré. Barn går in i sällskap av vuxen.
Vuxen: 40 kr, 24 juni-31 aug 60 kr
Årskort: 200 kr
Ger fri entré i 12 månader till Trelleborgs Museum och Trelleborgen.
Axel Ebbes Konsthall är tillsvidare stängd för om- och tillbyggnad.
Hesekillegatan 1
Trelleborg
Endast bokade besök.
Karbingatan 2
Trelleborg